Posted on

Anti Doping Danmark besøger flere fitnesscentre, men foretager færre dopingkontroller

Anti Doping Danmark besøger flere fitnesscentre, men foretager færre dopingkontroller

Siden 2018 har Anti Doping Danmark haft over 25 procent flere besøg i de kommercielle fitnesscentre, som de har en samarbejdsaftale med. Det har dog ikke kastet flere dopingkontroller af sig. Siden 2018 er der nemlig sket et fald i besøg med dopingkontrol på mere end 30 procent.

Af Nicklas Elkjær og Nicklas Halvarsson

Når Anti Doping Danmark kommer på besøg i de kommercielle fitnesscentre, er det ikke ensbetydende med, at der foretages dopingkontroller. Mængden af besøg er siden 2018 steget betydeligt, mens antallet af dopingkontroller, der bliver foretaget er faldet.

Dette sker på trods af, at sociale medier har skabt en åben dialog for brugen af doping, og at der har været en progressiv stigning i antallet af fitnesscentre og medlemmer på landsplan.

Henrik Horwitz, klinisk lektor hos Institut for Klinisk Medicin, har for nyligt deltaget i et aktuelt forskningsprojekt, der undersøger dødeligheden hos brugere af anabolske steroider. Forskningsprojektet konkluderede, at brugere af anabolske steroider havde en tredobbelt øget risiko for død af både naturlige og unaturlige årsager sammenlignet med kontrolgruppen, der aldrig har brugt steroider.

Henrik Horwitz har også en holdning til, hvilken strategi han mener, der kunne give det bedst mulige resultat.  

”Man kan forestille sig, at der kunne laves endnu flere tests, eller at der kunne indføres krav om, at man skal testes, så snart man melder sig ind i et fitnesscenter.”

Lektoren tror på, at stikprøver kan mindske antallet af personer, der får lyst til at begynde på steroider, men erkender samtidig, at der altid vil være nogle, som man ikke kan holde tilbage.

”Jeg tror helt sikkert, at det ville eliminere noget af det. Og så er der sikkert nogle, der er uden for terapeutisk rækkevidde, som bare vil være store.”  

Stikprøver er ikke fremmede for Anti Doping Danmark. Før i tiden betød aftalen med fitnesscentrene, at der årligt skulle foretages obligatoriske dopingkontroller, men den strategi er forældet, udtaler Kasper Lundgaard Krøll, der er forebyggelseskonsulent ved Anti Doping Danmark.

”Da vi begyndte med samarbejdet, foretog vi altid stikprøvekontroller uanset hvem der var i centret, og havde derfor rigtig mange forgæves prøver, og det er spild af folks tid og vores ressourcer. Vi har derfor erfaret, at vi hellere vil bruge tid og kræfter på den forebyggende dialog og målrettet dopingkontrol.”

Anti Doping Danmark har derfor omlagt deres strategi, så der fremover kommer mere fokus på den forebyggende dialog. Det betyder dog ikke, at der slet ikke foretages dopingkontroller i de danske fitnesscentre, nu er det bare målrettede dopingkontroller i stedet. I dag har Anti Doping Danmark en samarbejdsaftale med 364 af landets kommercielle fitnesscentre.

Denne nye måde at tilgå dopingkontroller på, har procentvis kastet flere sager af sig. I 2023 blev tæt på 65 procent af alle dopingkontroller til sager. En sag er, hvis en indkaldt tester positiv eller nægter at deltage. En sag resulterer i en toårig udelukkelse fra motionsidræt og en fireårig udelukkelse fra konkurrenceidræt.

Dopingkontroller som forebyggende værktøj

I Anti Doping Danmark er forebyggelsen af doping i motionsidræt i højsædet, men her påpeger Kasper Lundgaard Krøll, at dopingkontroller faktisk også er forebyggende.

”Dopingkontroller er faktisk også et forebyggende værktøj, for det handler for os om at fjerne de usunde rollemodeller. Det er især med henblik på de unge i træningsmiljøerne. Det er vigtigt, at de træner med nogle realistiske rollemodeller og ikke nogen, der er kommet til deres resultater på en usund måde.”

Så grunden til, at Anti Doping Danmark stadig foretager målrettede dopingkontroller, er, i højere grad at få ”renset” ud i de danske fitnesscentre, så de unge mennesker ikke bliver påvirket negativt af at træne med folk, der er dopede.

Den nye strategi

Anti Doping Danmark har præsenteret en ny strategi, der strækker sig over en fireårig periode fra 2023 til 2026. Her er idéen at lave endnu flere besøg i fitnesscentrene og endnu mere uddannelse til personale og medlemmer.

”Vi har opdateret vores fitnesskoncept, som er det, vores samarbejde med fitnesscentrene bygger på. Her har vi blandt andet udarbejdet nogle e-lærings, som vi stiller til rådighed for personalet ude i fitnesscentrene,” siger Kasper Lundgaard Krøll.

Udover det opdaterede fitnesskoncept, så har Anti Doping Danmark allieret sig med Idrættens Analyseinstitut i forhold til at udarbejde en ny analyse, der skal undersøge omfanget af fitnessdoping i Danmark. Denne undersøgelse forventes færdig i år.   

Tema: Nye tendenser i danskernes idrætsvaner

Sådan gjorde vi:

Vi kontaktede Anti Doping Danmark for at få nogle nyere tal, da seneste var fra 2022. I sidste ende betød det, at de som følge af vores forespørgsel offentliggjorde tallene fra 2023, selvom de først var planlagt til at blive offentliggjort primo juni. Vi scrapede data fra antidoping.dk og lagde dem ind i et Excel-ark, hvor vi kategoriserede dem i årstal og lavede en sammenligning til sidst. De udregninger der er i arket, er udviklingen over tid og procentvis andel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *